TROİD NODÜLLERİ

TROİD NODÜLLERİ

Tiroid nedir?
Tiroid boğazımızın tabanında bulunan kalp hızı, metabolizma ve vücuduuzun kalorileri yakma hızını ayarlayan küçük bir bezdir.
 
Tiroid nodülü nedir?
Tiroid nodülü boyundaki tiroid bezinde bulunan bir kitledir. Tiroid nodüllerinin %90’dan fazlası iyi huyludur (kanser değildir). Bazıları sıvı ile dolu kistlerdir.
 
Tiroid nodülleri ne kadar sık izlenir?
Erişkinlerin yaklaşık %10’unda hayatları boyunca tiroid nodülü gelişebilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenir. Ayrıca bazı ailelerde ve iyot eksikliği olan bölgelerde daha sık rastlanır.
 
Tiroid nodülleri hangi şikayetlere neden olurlar?
Tiroid nodüllerinin pek çoğu herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazı hastalar yutma güçlüğü, ya da boyunda dolgunluk hissi, ağrı ya da boyunda basınç hissi tarif edebilirler. Nadir de olsa bazı hastalar aynaya bakltıklarında boyunlarında şişlik görebilirler. Bazı hastalarda hızlı istem dışı kilo kaybı, sinirlilik ya da düzensiz kalp atışları görülebilir. Sıklıkla rutin muayeneler ya da diğer değerlendirmeler esnasında doktor tarafından tespit edilirler.
 
Tiroid nodüllerimde kanser var ise nasıl tespit edilebilir?
Doktorunuz bir takım testler yapabilir. Bu testlerden biri ultrasondur. Bu cihaz tiroidin ve nodüllerin boyutlarının ses dalgalarını kullanarak değerlendirilmesine olanak sağlar. Nodülün solid mi ya da kistik mi ayrımını yapmakta yardımcı olur.
 
Bir diğer test ince iğne aspirasyonudur. İnce bir iğne ile nodülden alınan parça kanserli olup olmadığı mikroskop altında değerlendirilebilir.
 
Diğer bir test tiroid sintigrafisidir. Damardan verilen zarrsız radyoaktif iyot tiroid bezinde birikir. Özel yöntemler ile bezin filimleri çekilir.
 
Tiroid nodülleri nasıl tedavi edilir?
Küçük ve iyi huylu nodüller takip edilir. Nodül ortadan kaybolabilir ya da aynı boyutta kalabilir. Altı aylık aralıklar ile nodülün boyutundaki değişiklikler kontrol edilir. Eğer nodül büyümüyor ise genellikle endişelenmeye gerek yoktur. Hormon tedavisi, radyoaktif iyot ile nodüllerin baskılanması ya da nodüllere etanol enjeksiyonu diğer tedaviler arasındadır. Eğer nodülde kanser tespit edilir ise ya da hormon tedavisi altında iken büyümeye devam ederse nodülün cerrahi yöntem ile çıkarınlası gerekmektedir.