İlk yurt dışı eğitim bursiyeri eğitimine başladı…

İlk yurt dışı eğitim bursiyeri eğitimine başladı…

Türk Rinoloji Derneği’nin ilk olarak bu sene vermeye başladığı yurt dışı eğitim bursunun ilk bursiyeri, Adnan Menderes Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Günel, Pennslyvania  Üniversitesi Rinoloji Departmanı’nda eğitimine başladı. İlk izlenimlerini Türk Rinoloji Derneği ile paylaştı.

Öncelikle Türk Rinoloji Derneği’nin ilk olarak bu senevermeye başladığı yurtdışı eğitim bursunun ilk bursiyerlerinden biri olduğum için ayrı bir heyecan ve sevinç yaşıyorum. Bu şansı bana veren geçmiş ve şimdiki dönem dernek başkanlarımız ve yönetim kurulu üyelerine tekrar teşekkür ederim. Ayrıca ülkemizin yaşadığı bu zorlu süreçte, yurt dışı eğitimimi tamamlamam için kişisel imtiyazını kullanıp süremi tamamlamama izin veren üniversite rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan’a da teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Derneğimizin burs başvuru şartları arasında bulunan; yurt dışında istenilen bir klinikten kabul yazısı alınması, bence adaylara önemli bir ayrıcalık sağlamaktadır. Böylece aday istediği alanda istediği hekimler ile çalışma şansı elde edebilmektedir. Ben de uluslararası çapta tanınan hekimler olanDavid Kennedy, Oren Friedman, James Palmer ve Nittin Adappa’nın oluşturduğu Pennslyvania  Üniversitesi rinoloji bölümünden kabul yazısı alarak bu klinikte eğitimime başladım. İlk gittiğim zaman klinikteki tüm hekimlerin, ülkemizde birçok hocamızı yakından tanıması benim için bir ayrıcalık oldu. Bu sayede daha sıcak karşılandım diyebilirim.

Vaktimin çoğunluğunu ameliyathanede geçirmeye çalışıyorum. Burada polipli, polipsiz kronik sinüs cerrahi,
mukosel, fungal sinüzit gibi regüler FESS dışında, malign melanom, adenoid karsinom, olfaktörnöroblastom, SCC gibi malign tümörlere endoskopik yaklaşım, Draft prosedürleri, pterigomaksiller yaklaşım, BOS rinore tamiri, meningosel, optik kiazma tümörleri, kraniofaringioma ve hipofiz cerrahisinin dahil olduğu kafatabanı cerrahisi rutin yapılmakta olan cerrahiler arasındadır. Fasial plastik cerrahi direktörü olan Dr. Oren Friedman ise özellikle primer ve sekonder rinoplasti yaklaşımları ve rinoplasti cerrahisinde greft kullanımının dışında nazal valv problemlerine yaklaşım, blefaroplastiler, cilt tümörlerine yaklaşımının yanında ofis ortamında botox ve dolgu uygulamaları konusunda tecrübelerini paylaşmaktadır. Bir cerrahi prosedürün farklı yaklaşımlarını görmek ve tartışmak bence cerrahi eğitiminde önemli bir yer tutmaktadır. Burada da farklı cerrahların yaklaşımlarını görmek ve her yönüyle tartışabilmenin bana büyük bir katkı sağladığını düşünüyorum.

Ayrıca burada research fellow olarak bulunmama rağmen akademik çalışmalara şimdiden dahil edilmem beni oldukça memnun etti. Bir Türk dostu olan Dr. Oren Friedman ve ailesi ile hastane dışında da sık sık vakit geçirmekteyiz. Yeni dostluklar kurmayı, bursun bana sağladığı sosyal  kazanımlar arasında sayabilirim.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar, herkese saygı ve sevgilerimle,

Ceren Günel